Piperyna – odchudzająca moc czarnego pieprzu!

 

Piperyna jest najbardziej znana ze zwiększania biodostępności, ale to nie wszystko! Ma również wiele pozytywnych skutków dla zdrowia i może pomóc schudnąć. Jest alkaloidem odpowiedzialnym za ostrość pieprzu. Występuje w czarnym i białym pieprzu w ilości 2-4%. Najbardziej znanym efektem związanym z piperyną jest poprawa wchłaniania pokarmu z pożywienia przez zwiększone tempo przemiany materii. Ostatnio, istnieje również podejrzenie, że alkaloid ma wpływ na spalanie tłuszczu i przyspiesza usuwanie wody podskórnej.

Piperyna – skład

Ekstrakt z owoców pieprzu czarnego o zawartości 95% piperyny.

Piperyna – działanie

Piperyna jest naturalnym termogenikiem i jest skuteczna w walce z otyłością, przeciwdziała tworzeniu się nowych komórek tłuszczowych. Naukowcy doszli do wniosku, że czynniki takie jak masa tkanki tłuszczowej i masa ciała po zażywaniu tego produktu ulega znacznemu zmniejszeniu a poziom cholesterolu normuje się.

Ponadto, Piperyna wykazuje właściwości przeciwdepresyjne, przeciwzapalne i przeciwnowotworowe. Najbardziej znanym efektem związanym z piperyną jest wzrost poboru składników odżywczych, ponadto alkaloid zwiększa wchłanialność selenu, beta-karotenu, witaminy C, witaminy A i witaminy B6.

Istnieją naukowe dowody na możliwe działanie przeciwrakowe Piperyny, stwierdzono, że może ona hamować wzrost raka żołądka. Jej przeciwnowotworowa aktywność może wynikać z jej właściwości immunomodulacyjnych, w tym aktywacji komórkowych i hormonalnych odpowiedzi immunologicznych. Doniesiono, że piperyna zmniejszała przerzuty do płuc powodowane przez komórki czerniaka. Odnotowano również antyinwazyjny wpływ Piperyny na komórki włókniakomięsaka

Istnieją potwierdzone dowody na to, że Piperyna może zwiększać odporność na ból i pomagać w leczeniu zapaleniu stawów. Ponadto Piperyna wykazała głębokie działanie hamujące zapalenia dróg oddechowych.

Piperyna wykazuje właściwości antybakteryjne i jest skutecznym środkiem wspomagającym leczenie chorób spowodowanych przez gronkowca złocistego.

Piperyna wspomagając proces trawienia usuwa dolegliwości żołądkowe  związane z zaparciami, biegunką i niestrawnością

Piperyna ma działanie przeciwutleniające, zmniejsza również stres oksydacyjny wywołany wysokotłuszczową dietą.

Piperyna pobudza namnażanie komórek barwnikowych w skórze i jest doskonałym wsparciem dla osób cierpiących na bielactwo.

Podsumowując działanie Piperyny:

  • Korzystny wpływ na metabolizm tłuszczów
  • Działa termogenicznie
  • Zmniejsza apetyt
  • Redukuje stres oksydacyjnygo (stres oksydacyjny = odpowiedzialny za proces starzenia i długość życia)
  • Obniża ciśnienie krwi
  • Poprawia trawienia
  • Wspiera proces oczyszczania z toksyn
  • Zwiększa skuteczność niektórych leków
  • Wzmacnia nastrój i ogólną aktywność
  • Pieprz czarny jest stosowany w tradycyjnej medycynie chińskiej w leczeniu padaczki
  • Może odgrywać znaczącą rolę w leczeniu chorób otępiennych (takich jak choroba Alzheimera).

Piperyna – stosowanie produktu

Piperyna dostępna jest w kapsułkach, najczęściej wskazane stosowanie to jedna tabletka dziennie. Przed rozpoczęciem przyjmowania produktu, należy zapoznać się z ulotką producenta. Trzeba pamiętać o tym, że Piperynę powinno stosować nie dłużej niż trzy miesiące, po czym trzeba zrobić przerwę około miesiąca i powtórnie rozpocząć przyjmowanie produktu.

Piperyna – przeciwwskazania, skutki uboczne

Ogólnie rzecz biorąc, Piperyna jest bezpieczna. Naukowcy nie znaleźli dowodów na poważne działania niepożądane.

Piperyna – gdzie kupić, cena

Piperynę można kupić w aptekach, sklepach ze zdrową żywnością oraz sklepach internetowych. Cena produktu wynosi od 20 do 50 złotych za 100 kapsułek/tabletek.

No votes yet.
Please wait...

Post Author: admin

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *